Orofaciale fysiotherapie

De orofaciaal fysiotherapeut wordt ook wel aangeduid als de kaakfysiotherapeut. Hij helpt u met gezondheidsproblemen die te maken hebben met het niet goed functioneren van spieren en gewrichten in het hoofd, de nek, het halsgebied en het kauwstelsel. Het kauwstelsel bestaat uit de kauwspieren, het kaakgewricht en het gebit.

Jacco-Schekkerman

Wanneer ga je naar een orofaciaal fysiotherapeut?

  • Kaakklachten
  • Klemmen van de kaak en tandenknarsen
  • Pijn in het gezicht, kaak of hoofd
  • Aangezichtsverlamming
  • Duizeligheid
  • Nek- en schouderklachten
  • Hoofdpijnklachten
  • Gevolgen van ongelukken en botbreuken, kanker, reuma en andere ziektebeelden met klachten in het hoofd-halsgebied
  • Klachten in het hoofd-halsgebied die te maken hebben met spanning.
  • Tinnitus-klachten.
Al tijdens het onderzoek bij de eerste afspraak zal blijken of en hoe de specifieke klacht verholpen kan worden. Direct na de eerste afspraak is er dus duidelijkheid over de verdere behandeling.

Wat kunt u verwachten bij de orofaciale fysiotherapeut?

De behandeling zal starten met een anamnese (vraaggesprek) gevolgd door een onderzoek in de hoofd- en halsregio. Hierdoor kunnen de klachten helder en overzichtelijk in beeld gebracht worden en kan er een behandelplan samen met u worden opgesteld. 

De orofaciaal fysiotherapeut zal andere onderzoekstechnieken gebruiken dan de reguliere fysiotherapeut. Hieronder kunt u lezen waar de behandeling in verschilt.

Anamnese & onderzoek

In het vraaggesprek zal er dieper worden ingegaan op uw klachten; het ontstaan, het beloop etc. Ook zal er worden ingegaan op eventuele tandheelkundige ingrepen aangezien deze kunnen meespelen in uw klachten.

Het onderzoek zal zich richten op het hoofd- en halsgebied. Hierbij kan het zijn dat de therapeut in uw mond kijkt en onderzoekt om bepaald mondgedrag te kunnen herkennen. 

Het verdere onderzoek zal kijken naar de bewegingen van de kaak, de nek en de bovenrug. Dit geeft de therapeut een duidelijk beeld over uw gewrichten en spieren in de nek, hals en het aangezicht.

Behandeling

Naar aanleiding van het onderzoek zal de therapeut met u bespreken wat de therapiemogelijkheden zijn en een behandelplan opstellen. Afhankelijk van uw klachten en het ontstaan kan de therapeut verschillende behandeltechnieken toepassen. 

Hierbij kunt u denken aan het losmaken van de spieren, het vergroten van de bewegelijkheid van de gewrichten en bijvoorbeeld gedragstherapie om mondgedrag af te leren. Ook kunt u huiswerkoefeningen meekrijgen van de therapeut, deze zullen het herstelproces bevorderen.
Uw eigen inzet is van groot belang voor een optimaal resultaat.

De orofaciale fysiotherapie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. De meeste zorgverzekeraars vergoeden een beperkt aantal behandelingen fysiotherapie per jaar, om onnodige kosten te voorkomen is het belangrijk dat u zich goed laat informeren. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar.

Head and Neck Centre

Neem contact met ons op

Head and Neck Centre is een gespecialiseerde praktijk voor fysiotherapie en manuele therapie.